ВажливеСоціум

Чому перед запуском двигуна рекомендується моргати фарами

Цікавий автомобільний лайфхак.

Одна з головних проблем автомобілістів взимку — це акумулятор. Через низьку температуру навіть не надто зношена батарея може мати труднощі з видачею струму. Тут допоможе дідівський спосіб із фарами, інформує Ukr.Media.

Чому акумулятору доводиться взимку непросто? Він є хімічним джерелом енергії, в холоді він може повністю втратити заряд. Особливо складно доводиться батареї, якщо в картер залите мінеральне мастило або напівсинтетичне. На морозі воно густіє, тому провернути колінвал стає дедалі складніше. Акумулятор заряджає стартер з великими труднощами.

Щоб стимулювати хімічні процеси в батареї водії із середини минулого століття використовували нехитрий спосіб з морганням фарами перед запуском двигуна. У старих акумуляторів через різкий пусковий струм могли скривитися пластини і початися замикання між ячейками. А невелике попереднє навантаження допомагало підготувати батарею.

Для сучасних акумуляторів цей спосіб однаково актуальний. Моргання продовжує ресурс батареї, покращує віддачу.

Скільки потрібно моргати фарами перед запуском двигуна? Експеримент із чотирирічним акумулятором на морозі показав, що десятисекундне попереднє навантаження знизило опір на 3 відсотки, а пусковий струм збільшило на 5 ампер. Для “передсмертного” стану батареї це непогано: кожен зайвий ват збільшить шанс запустити двигун.

Якщо моргати фарами протягом 30 секунд, то опір зменшиться ще на 1,5 відсотка. Але довше це робити не варто, оскільки напруга почне падати.

Таким чином, перед пуском двигуна достатньо “підбадьорити” акумулятор на 10-30 секунд. Але в морози краще мати нову батарею з максимальним зарядом, хороші свічки та мастило.