ВажливеПолітика

Британські установки для ЗСУ прибули на фронт

В Україну прибули перші шість зенітних ракетних комплексів Stormer HVM, передані Великою Британією. Вони допоможуть частково нівелювати російську перевагу у повітрі під час наступу України у степових умовах півдня України. Відео опублікували у Телеграм-каналах.

Головна та важлива особливість британського ЗРК малої дальності Stormer HVM – це комплекс, який наводить ракети на ціль у напівавтоматичному режимі за допомогою лазерного променя. А оскільки своєї станції радіолокації на цьому ЗРК немає, то британський Stormer HVM по суті “невидимий” для бортових датчиків радіолокаційного опромінення, що стоять на російських літаках і вертольотах.

Stormer HVM може знищувати повітряні цілі на висоті до 7 км та на дальності також до 7 км. Але при цьому дальність виявлення повітряної цілі типу “літак” може становити до 18 км., дальність виявлення повітряної цілі типу “вертоліт” – до 8 км.

Крім того, ЗРК Stormer HVM має боєзапас у 12 ракет Starstreak, крім 8 ракет безпосередньо у пускових установках.

Нагадаємо, експерт назвав зброю, яка може зменшити ракетний обстріл до 70%.

Крім того, Сполучені Штати Америки та інші країни-партнери готові передати Україні стільки настанов HIMARS, скільки зможуть.