ВажливеПолітика

Британія готова співпрацювати з Україною в питанні інформаційної боротьби з РФ

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр під час зустрічі з представниками ЗС Великої Британії з питань стратегічних комунікацій та військовими дипломатами Посольства Великої Британії в Україні обговорила двосторонню співпрацю в галузі стратегічних комунікацій та протидію інформаційним спецопераціям рф, про це повідомляє пресслужба КМУ.

«Сьогодні Україна має унікальний досвід боротьби з агресором в інформаційному полі. Ми навчилися працювати не тільки на нашій території, а й на територіях ворога. росія застосовує свою інформаційну зброю та підтримує політичні й культурні проєкти на європейському континенті й в інших частинах світу. Така інформаційна експансія несе загрозу для Європи, яку треба зупинити. Ми відкриті до співпраці з Великою Британією та іншими партнерами, адже тільки разом ми стаємо сильнішими», – зазначила Маляр.

За її словами, війна, розв’язана росією в Україні, є новим викликом для Європи з точки зору інструменту стратегічних комунікацій. Тому дуже важливою є спільна боротьба європейських країн проти кремлівського режиму і ворожої пропаганди.

Представники британської делегації зауважили, що вплив росії на масову свідомість різних суспільств – одне з основних завдань російської пропаганди. Іноземні гості висловили готовність посилювати співпрацю з Україною в питаннях інформаційної боротьби з ворогом, підтримувати наші ініціативи та переймати досвід України.

«Мусимо спільно протистояти рф. Ми тут, щоб підтримати Україну. Ви можете поділитися з нами своїми знаннями і набутим досвідом. Прагнемо разом протидіяти загрозам. Сподіваємося, що такий підхід принесе нам успіхи на роки вперед», – наголосили представники Великої Британії.

Заступник міністра оборони поінформувала закордонну делегацію про роботу іноземних журналістів в Україні під час бойових дій. Вона зазначила, що з 24 лютого акредитацію для виконання професійних обов’язків уже отримали понад 9 тисяч представників світових ЗМІ.

Вона також відзначила, що Україна змушена ретельно коригувати свої дії через війну та обережно надавати деяку інформацію, щоб нею не міг скористатись ворог. Зокрема, це стосується інформації про влучання російських ракет в українські військові об’єкти, про втрати українських військових, про допуск журналістів безпосередньо на бойові позиції.

Маляр також звернула увагу, що росія використовує дезінформацію як потужну зброю.

«Останній приклад – це російська брехня світу про Оленівку, яку вони самі обстріляли. Також росія намагається показати Україну як ненадійного партнера для західних країн. Для цього рф використовує лояльні до себе ЗМІ та фінансує блогерів, які розповсюджують брехливі російські наративи щодо використання Україною західної зброї. Тож ми повинні спільно боротися і протистояти цим інформаційним спецопераціям країни-агресора. Це – наша спільна безпека», – прокоментувала Маляр.

Під час зустрічі сторони порушили питання проведення спільних тренінгів із стратегічних комунікацій для представників ЗС України і Великої Британії та визначили шляхи подальшої взаємодії.

Як повідомлялось, 1 серпня посол України у Великій Британії Вадим Пристайко повідомив, що у Великій Британії проходить навчання велика група військових моряків, яких готують до управління протимінними кораблями, два з яких невдовзі готують передати ВМС ЗС України.